Alla inlägg under maj 2012

Av Cecilia van Toor - 5 maj 2012 08:46

God morgon!

Igår bjöd vi några vänner på middag. Vi lyssnade på massa musik, bl.a på LP-spelaren vi precis införskaffat. Blir en helt annan upplevelse att lyssna på en skiva i taget än att lyssna på enstaka låtar på Spotify. Vi åt vegetariskt eftersom en är vegetarian, men jag saknade faktiskt inte köttet.



Svamprisotto med halloumi och sparris


ca. 8 p


8 dl avoriris

1 liten gul lök (eller 4 schalottenlökar)

smör

1 flaska vitt vin

1 liter grönsaksbuljong (2 grönsaksbuljongtärningar uppkokade med 1 liter vatten)

150 g parmesanost(minst!)

400 g smörstekt svamp av valfri sort

salt och peppar

sparris


Börja med att fräsa löken mjuk i smöret i en stor kastrull. Tillsätt riset och fräs tills det blir lite glansigt. Plattan ska vara på låg värme. Häll på lite vin och buljong eftersom och rör. Allt eftersom det kokar in, häll på mer vin och buljong. Fortsätt så tills riset blir mjukt. ca 30 minuter. Tillsätt den rivna parmesanosten och stekt svamp precis innan servering. Smaka av med salt och peppar. Garnera med lättkokt sparris. Servera med stekt halloumi och sallad.


Den här parmesanosten använde jag. God!


Det här vinet hade Erik och Maria med sig. Det var supergott! Bonterra Zinfandel(nr.22620) , 139 kr på systemet.


Efterrätten bestod av mjölkchokladmousse med sauternesvinsmarinerade havtorn. Moussen är inspirerad av min svägerska Jill. Tror dock att hon brukar blanda vit och mörk choklad.


Till ca. 6 p


5 dl vispgrädde

2 äggulor

300 g marabou mjölkchoklad


havtorn

sauternesvin


Smält chokladen, försiktigt så att den inte bränns, mjölkchoklad är extra känsligt. Vispa grädden, tillsätt äggulorna ett i taget och vispa. Rör i den avsvalnade chokladen. Blanda försiktigt tills en jämn färg. Häll upp i portionsskålar och ställ in i kylen någon timme.

Blanda havtornen med sauternesvinet, ställ in kylen. Garnera moussen med havtornen precis innan servering. 



ANNONS
Av Cecilia van Toor - 3 maj 2012 21:44

Hej alla glada :)

Idag har det varit riktigt sommarväder här i Lund. Jag gick i shorts nu på eftermiddagen. Synd att det ska bli kallare igen till helgen. Men man får njuta så länge det varar, så idag satt vi ute på balkongen och åt middag! Det blev en snabbt ihopsvängd pasta.




Icas färska tortellini med soltorkade tomater, grädde, salt och peppar och lite skinka till det.

Helt ok vardagsmat, dock inte så nyttigt! Det har blivit mycket pasta för oss den senaste tiden. Innan vi åkte till Thailand körde vi nästan helt utan kolhydrater. Vi får väl skärpa oss med den biten... måste ju deffa lite till sommaren! 

Imorgon kväll ska vi bjuda hem några vänner på middag. Kan avslöja redan nu att det blir helt vegetariskt på menyn eftersom en är vegetarian. Det är inte ofta man äter vegetariskt, men man borde göra det oftare med bl.a tanke på miljön!

Förresten så var vi och hälsade på Ola och Helena på BB igår! De har fött en söt liten flicka som ska heta Maja. Ser fram emot att träffa dem snart igen!!!

ANNONS
Av Cecilia van Toor - 1 maj 2012 10:42

Hoppas ni hade en trevlig Valborg igår! Här i Lund var det strålande väder. Vi var i stadsparken och trängdes med 25000 pers. Det var riktigt skön stämning, nästan festivalstämning. 

Jag och Louise med Irish coffee


Jag bakade ju bröd som vi hade med oss

Supergott vitt bröd med hård skorpa!


50 g jäst

1 msk salt

1 liter svalt vatten

18 dl vetemjöl special


Smula jästen i en bunke (helst i en assistent el. liknande). Häll i salt och vatten. Se till så att jästen löser sig i vattnet. Tillsätt mjölet och kör assistenten ca. 8 minuter. Degen ska vara lös. Häll ut degen i ett par smorda brödformar. Låt det jäsa i 1 timme. Grädda i ugnen ca 30 minuter på 250 grader. Ta ut brödet ur formarna och grädda ytterligare 10-15 minuter. Håll koll så det inte blir bränt!  

Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5 6
7 8 9
10
11
12 13
14 15
16
17 18 19
20
21 22
23
24
25
26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ matdelikat med Blogkeen
Följ matdelikat med Bloglovin'

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se