Alla inlägg under maj 2012

Av Cecilia van Toor - 14 maj 2012 18:04

Idag lagade jag kikärtsbiffar när jag kom hem ifrån jobbet. Det gick snabbt och enkelt, dock hade biffarna lätt för att falla isär men det gjorde inget.




ca. 4p


Kikärtsbiffar

2 burkar kikärtor (á 400 g)

1/2 gul lök

2 vitlöksklyftor

hackad persilja 

1 msk olivolja

1 ägg

chilipulver

paprikapulver

spiskummin

cayennepeppar

salt och peppar


Tomatsalsa

3 tomater

1/2 gul lök

hackad färsk koriander

1 msk olivolja

2 tsk vitvinsvinäger

salt och peppar


pitabröd

babyspenat

fefferoni

avokado


Mixa alla ingredienser till biffarna med en stavmixer. Forma till små biffar och stek i smör.

Hacka tomaterna i bitar. Hacka löken fint. Blanda tomaterna, löken och koriandern i en skål. Häll över olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Värm pitabröden i ugnen. 

Fyll varje bröd med spenat, fefferoni, avokadobitar, tomatsalsa samt biffar.




ANNONS
Av Cecilia van Toor - 13 maj 2012 13:12


Vi sitter i mamma och pappas uterum och äter lunch bestående av rester från helgen. Bl. a. en supergod räk- och västerbottenpaj som ni måste prova!



Receptet finns inte nerskrivet, men mamma har det i huvudet, så alla mått är "skjutna från höften"


Pajdeg

ca. 75 g smör

ca 2,5 dl vetemjöl


Rejält med handskalde räkor

Finklippt dill

Rejält med grovriven västerbottenost

2 ägg 

1 dl grädde

1 dl mjölk

mortlad peppar


Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och rör ihop med trägaffel till lämplig konsistens. Tryck ut degen i en pajform. Stoppa in i frysen så att den stelnar.


Sätt ugnen på 200 grader. Fyll pajskalet med räkorna, dillen och västerbottenosten, snåla inte! Vispa ihop ägg, grädde och mjölk, smaksätt med peppar. Häll över allt i pajskalet. In i ugnen tills den får en gyllenbrun färg. 




  

ANNONS
Av Cecilia van Toor - 12 maj 2012 13:00

Igår efter att jag kom hem med tåget från Norrköping, körde vi direkt till Halmstad för att hälsa på föräldrarna samt för att gå på Cirkus Cirkör. Det var en häftig show! Har ni inte sett dem tidigare så rekommenderar jag verkligen er att gå. Showen är mer extravagant än en vanlig cirkus. Efter showen åkte vi hem till mamma och pappa och åt dubbelmarinerad fläskfilé med potatissallad, riktig sommarmat. Perfekt att ha på buffébordet.




Rosmarinmarinerad fläskfilé, för ca. 30p.


3 kg fläskfilé

6 msk smör


Marinad 1

2 liter vatten

150 g salt

10 rejäla kvistar rosmarin

6 skivade vitlöksklyftor

2 tsk grovmald vitpeppar


Koka upp allt och låt svalna


Marinad 2

3 citroner-strimlat skal

4 dl olivolja

4 msk finhackad färsk rosmarin

1 stor vitlöksklyfta, fint skivad

1 tsk grovmald vitpeppar



Bryn filéerna runt om i smör. Stek i ugnen på 125 grader till 65 grader i innertemperatur, så det blir rosa.

Låt ligga i marinad 1 i 12 timmar. Skiva sen upp filéerna i bitar. Lägg i marinad 2 i ca. 4 timmar.

Serveras kallt.



Av Cecilia van Toor - 12 maj 2012 10:28

Hej!

Nu är jag tillbaka efter kursen i Norrköping. Det var trevligt, med mycket god mat. Vi var bl. a. på en italiensk restaurant Pappagrappa och åt lammlägg. Det var riktigt gott, köttet var så mört att det nästan föll av benet.



Till maten drack vi det här vinet, det var såklart italienskt :)


   

Av Cecilia van Toor - 9 maj 2012 06:32

God morgon! 

Idag ska jag åka på kurs i Norrköping, blir borta till fredag. Kommer nog tyvärr inte blogga något därifrån. Bjuder på ett recept på en snabblunch så länge, dvs om ni har några färsbiffar över...


 


1 p

1 skiva bröd med smör

1 biff

1 stekt ägg

salladsblad

ev. lite ketchup


Värm biffen i en stekpanna. Stek ett ägg. Lägg ett salladsblad på brödet, lägg sedan på biffen och ägget och ev. ketchup. Voila! (Vi åt även en bit brie till) 



Av Cecilia van Toor - 8 maj 2012 10:27

I lördags var jag och Krille på stan occh shoppade loss. Vi lunchade på O´learys här i Lund. Jag brukar tycka deras hamburgare är riktigt goda, men jag tyckte inte alls det var lika gott den här gången. Kändes som själva burgaren var fabriksgjord... Vet inte om det skiljer sig mellan olika O´learysrestauranger?! Men det var iaf mysigt att sitta i solen på uteserveringen och dricka en iskall öl till :)


 

Av Cecilia van Toor - 7 maj 2012 21:15

Igår gjorde vi kladdkakemuffins. Det är samma recept som till vanlig kladdkaka, men ungefär halva tiden i ugnen.




ca. 12 st


150 g smör

3 dl socker

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

2 dl vetemjöl


Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Blanda alla ingredienser med en sked. Man ska inte blanda för häftigt, för då får man in luft i smeten och då blir kakan inte lika kladdig! 

Klicka ut smeten i muffinsformar och ställ in i ugnen ca 10-12 minuter. Servera med vispad grädde.

Av Cecilia van Toor - 6 maj 2012 14:39

Idag har vi lagat lasagne till lunch. Det var länge sedan vi åt det sist, men nu har vi gjort massor så att vi kan göra matlådor och stoppa in i frysen.




Till en ugnsplåt:


Köttfärssås:

1 kg köttfärs

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 burkar krossade tomater (á 400 g)

2 msk tomatpuré

1,5 msk köttbuljong (pulver)

oregano

färsk basilika och timjan

1 dl rött vin

svartpeppar


Bechamelsås med ost:

50 g smör

3/4 dl vetemjöl

ca 1 liter mjölk

salt och peppar

2 dl västerbottenost


lasagneplattor

2 dl västerbottenost

2 st klumpar mozzarellaost


Hacka löken och fräs mjuk i smör. Tillsätt köttfärsen. Krydda med buljong och peppar. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, pressad vitlök, oregano, basilka, timjan och rött vin. Låt puttra så länge som möjligt för bästa smak.


Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt mjölet och vispa till jämn "smet". Tillsätt lite mjölk i taget. När det börjar tjockna, tillsätt ytterligare mjölk. Det måste bli riktigt varmt för att såsen ska tjockna, men vispa hela tiden så att det inte bränns i botten. Smaka av med salt och peppar. Häll i riven ost och rör tills den smälter.


Varva lasagneplattor, bechamel och köttfärsås i en ugnsplåt med hög kant. Avsluta med riven västerbottenost och smulad mozzarella. Ställ in i ugnen ca 20 minuter på 225 grader. 

Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5 6
7 8 9
10
11
12 13
14 15
16
17 18 19
20
21 22
23
24
25
26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ matdelikat med Blogkeen
Följ matdelikat med Bloglovin'

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se