Senaste inläggen

Av Cecilia van Toor - 26 maj 2012 08:55

Igår var vi hos Ola, Helena och lilla söta Maja. Vi grillade. Det blev karré, halloumi, svamp, baconsnurror, sparris och en god fruktig sallad.


Jag vid grillen. Som ni ser så la vi sparrisen i en folieform med massa smör och flingsalt, supergoda blev de!


Min fina sambo :)   



Bacon måste ni testa grilla om ni inte gjort det tidigare. Det är bara och snurra ihop varje baconskiva och trä på en grillpinne, ta ev. på lite grillolja eller marinad.

Salladen vi gjorde bestod av mango, tärnat äpple, salladsblad, fetaost och cocktailtomater. Över den ringlade vi lite honung och balsamico samt lite flingsalt.


Till efterrät gjorde Helena rabarberpaj!

  

Helena under pajtillverklingen :)


Resultatet: Riktigt gott, med mycket deg!


Helenas goda rabarberpaj:


ca 5 dl vetemjöl

ca 3 dl socker

1 dl havregryn

200 g smör, (ev. mer)

4 rabarber


Sätt ugnen på ca 175 grader. Blanda mjöl med socker samt havregryn. Smält smöret och blanda med resten, och blanda ihop till en lite smulig deg. Hacka rabarberna ganska smått. Lägg hälften av degen i botten av en pajform. Lägg i raberberna och sen resten av degen. Grädda i ugnen tills den får färg. Servera med vaniljsås.

Av Cecilia van Toor - 24 maj 2012 20:01

Vi har precis lagat Spagetti Bolognese, alltså spagetti med köttfärsås :) Jag och Krille gör olika sorters köttfärsås, jag gör ofta en mer "vuxen" variant med mycket kryddor medan Krille tycker om att göra den simpel och barnig, vilket också är gott! Idag blev det min variant:




1 kg köttfärs

2 gula lökar

2 vitlökar

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

3 msk kalvfond

2 msk torkad oregano

1 tsk sambal oelek

1 dl vispgrädde

färsk basilika

färsk timjan

gärna någon dl rött vin

salt och peppar


Bryn hackad lök i smör. Pressa i vitlöksklyftorna. Lägg i köttfärsen och stek tills den fått färg. Krydda med salt, peppar och oregano. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och kalvfond. Hacka basilika och timjan och lägg i. Tillsätt sambal oelek, ev. vin samt vispgrädde. Smaka av med mer salt och peppar. Lått puttra minst 30 minuter. Servera med spagetti och massa riven parmesanost.



Av Cecilia van Toor - 24 maj 2012 17:43

Jag är superlycklig idag, för jag har blivit faster igen! Till världens finaste lilla Ester! Längtar tills jag får träffa henne :).

Förutom att bli faster så har jag varit med min kära mor i Malmö. Vi var först på Malmö konstmuseum och såg på Lars Lerins fina akvarellmålningar. Jag blev riktigt imponerad hur duktig han är på att måla. Jag vet ju själv hur svårt det är att måla med akvarell. Jag rekommenderar starkt att åka dit och titta på utställningen, men skynda er, den håller bara på helgen ut.

'


Sen åkte vi till Västra hamnen och käkade lunch på Salt och brygga. Det var supergott. Halstrad röding med vit sparris.

 




Vi delade på en efterrätt som bestod av hallonparfait med citronsorbet

    

Av Cecilia van Toor - 24 maj 2012 09:21

I tisdagskväll satt jag och Krille på Spisens uteservering och åt planka. Det är så härligt att man kan sitta ute utan att frysa, även sent på kvällen. Sommaren har verkligen kommit! Hoppas bara det håller i sig.

Tyvärr glömde jag min kamera, så det fick bli foto med min iPhone. 


 

Tycker ni om plankstek? Jag tycker det är jättegott, men det känns ju inte så fancy! 

Av Cecilia van Toor - 22 maj 2012 21:45

Ibland när jag är lite sugen på något sött till kaffet kan jag ta en bit mörk choklad. På nått konstigt vis så stillas sötsuget av bara en eller två bitar. Äter jag dock mjölkchoklad kan jag inte sluta äta! Vad är det med det? Känner ni samma sak?

Vi hade lite provsmakning här om dagen:




Över huvud taget är Lindt choklad väldigt god. Den längst till vänster ska vara någon mild variant, vet dock inte om jag känner någon skillnad på den och "vanlig" mörk choklad. Chilichokladen har jag provat innan och den är ju god med lite sting i. Blåbären med mandelflagor i var riktigt god, men jag är ju svag för frukt och nötter :) 

Av Cecilia van Toor - 21 maj 2012 20:55

Idag hade mannen lagat middag tills jag kom hem :) Det blev fajitakyckling med grönsaker i pitabröd. Dock var Santa Marias mexicanska pitabröd torra, fast än vi värmde dem. Coops egna pitabröd är mycket bättre! Förutom brödet som sprack, så var det jättegott!


 


ca. 4-5 p 

1 kg kyckling

2 påsar santa maria fajitakydda

rödlök

paprika

avokado

coctailtomater

gräddfil eller creme fraiche

salsa

pitabröd


Dela kycklingen i små bitar och stek med kryddblandningen. Hacka grönsakerna. Fyll pitabröden med kyckling, grönsaker, gräddfil och salsa.


Av Cecilia van Toor - 21 maj 2012 09:45

God morgon!

Helgen har jag spenderat i Sundvsall. Vi har hållit en möhippa för en av mina bästa kompisar Linn som ska gifta sig i sommar. Det började med att en av tjejerna som bor i stan lurade med Linn på en morgonpromenad runt Sidsjön, och där satt vi med uppdukad champagnefrukost på en brygga. Efter det gick vi en kurs i poledancing, vilket var riktgt kul. Sen åkte vi vidare och grillade korv och målade tavlor för att sedan bada badtunna, äta gott och mysa. Till efterrätt hade Sandra gjort Pavlova. Jag tyckte att det var så fint att alla fick en varsin stor maräng.


 


Sandras goda Pavlova, 6p.


Maräng

4 äggvitor

2,5 dl socker

1 tsk citronsaft

1 msk maizena


Fyllning

lättvispad grädde

kiwi

blåbär

passionsfrukt



Sätt ugnen på 225 grader. Vispa äggvitorna först, tillsätt lite socker i taget, tillsätt citron och maizena. Vispa tills att marängen blir så fast att skålen kan hållas upp och ned utan att det rinner ut. Klicka ut 6 stycken maränger på bakplåtspapper och gör en liten grop i varje maräng med sked. Stoppa in i den varma ugnen, men sänkt direkt temperaturen till 125 grader. Slå av ugnen efter ca. 50 minuter och låt marängerna stå kvar i. Bra att göra dagen innan.

Fyll marängerna med grädde och frukt precis innan servering. 


Av Cecilia van Toor - 19 maj 2012 12:00

Förra lördagen var vi på GöteborgsOperan och såg Trollflöjten. Det var faktiskt riktigt bra! Krille har aldrig varit på opera innan, men även han tyckte att det var bra! Den är väl rätt så lättillgänglig eftersom man känner igen en hel del musik. Vi blev bjudna av mina föräldrar på restaurangen innan föreställningen. Förrätterna och efterrätterna var goda, varmrätterna sådär.


Krille, mamma och pappas förrätt: Nässelsoppa med vaktelägg och kvibillemousse


Min förrätt: Laxterrin


Min, mamma och pappas varmrätt: Piggvar


Krilles varmrätt: Anka med fläsk


Dessert: Björnbär med lime och vaniljyoghurt


Dessert: Crème Brûlée med laktrits och hallonsorbet     

Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Ovido - Quiz & Flashcards