Senaste inläggen

Av Cecilia van Toor - 21 mars 2013 09:42

Min granne och kollega Malin delade med sig av sin mans LCHF-recept på currygratäng. Eftersom gratängen är sååååå god, delar jag med mig av receptet här också ;)



Örjans currygratäng, 4 p:


1 kg kycklingfilé

1 röd paprika

1 purjolök

1 vitlöksklyfta

1 gul lök

champinjoner

2 dl créme fraiche

2 dl grädde

2 msk tomatpuré

1 tsk sambal oelek

1 msk mango chutney

2 tsk curry

1 tsk paprikapulver

salt och peppar

riven smakrik ost

körsbärstomater


Sätt ugnen på 225 grader. Dela kycklingen i bitar och stek i smör, salta, peppra och krydda med hälften av curryn. Lägg sedan kycklingen i en ugnsform. Skär paprikan, svampen och purjolöken i bitar, finhacka lök och vitlök. Fräs i stekpanna med smör och resten av curryn. Lägg grönsakerna över kycklingen i ugnsformen.

Vispa ihop grädde, créme fraiche, sambal oelek, tomatpuré, mangochutney, paprikapulver, salt och peppar i den tomma stekpannan. Låt det puttra några minuter. Häll såsen över kycklingen och grönsakerna. Lägg på körsbärstomaterna och riv över osten. Ställ in i ugnen tills gratängen får färg, ca 20 minuter.


Av Cecilia van Toor - 19 mars 2013 18:32

Idag har en av mina bästa vänner fött en jättevacker son! Det firar jag här med ett tårtrecept :)

När Krille fyllde år gjorde min mamma en supergod och superhög! tårta. Den ser verkligen ut som en Disneytårta. Hon inspirerades av en tårta som som blev utsedd till Sveriges godaste tårta 2012!


 


Receptet räcker till många, vi var åtta stycken och åt inte ens hälften! Tänk på att det tar sin tid att göra tårtan. Ett tips är att göra ett lager om dagen, varje mousse behöver vara i frysen minst 4 timmar innan nästa lager kan läggas på...


Browniebotten med nötter

100 g hasselnötter

225 g smält smör

3 ägg

1 dl kakao

4 dl socker

3 dl mjöl

1 nypa salt


Chokladmousse

6 gelatinblad

100 g mörk choklad, 70%

4 äggvitor

3,5 dl socker

1 dl vatten

2 dl grädde


Svartvinbärsmousse

6 gelatinblad

300 g frysta svartvinbär

2 msk likör, gärna svartvinbär (outspädd saft går också bra)

4 äggulor

3 dl florsocker

6 dl vispgrädde


Vit chokladmousse

300 g vit choklad

6 dl vispgrädde

4 äggulor


Browniebotten:

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna i en torr stekpanna och hacka dem sedan. Smält smöret. Tillsätt resten av ingredienserna förutom nötterna och rör till en jämn smet. Tillsätt nötterna. Smörj en springform på ca. 25 cm i diameter och häll i smeten, grädda i ca 20-25 minuter. Låt svalna.


Chokladmousse:

Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum. Koka upp socker och vatten i en kastrull till en sockerlag (120 grader). Tillsätt sockerlagen till äggvitorna i en fin stråle och vispa tills de har svalnat. Lägg gelatinbladen i blöt i några minuter. Krama ur dem och smält försiktigt på låg värme i en kastrull. Smält chokladen (i vattenbad eller försiktigt i micron). Vispa grädden fluffig. Vänd försiktigt ned chokladen och gelatinet i äggvitesmeten, och blanda det sedan med grädden. Bred ut moussen över browniebottnen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.


OBS! Om du har en vanlig springform där kanten inte är så hög, klä kanten med bakplåtspapper som sticker upp en bra bit ovanför.


Svartvinbärsmousse

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Mixa svartvinbären med likör eller saft och passera dem genom en sil. Vispa äggulor och florsocker krämigt. Vispa 5 dl av grädden till fast konsistens.

Smält gelatinbladen på svag värme med 1 dl av grädden i en kastrull. Vänd försiktigt samman gelatinet med resten av grädden med hjälp av en slickepott. Blanda sedan med övriga ingredienser. Bred ut moussen över kakan och chokladmoussen i formen. Täck med plastfilm. Sätt i frysen i minst 4 timmar.


Vit chokladmousse:

Smält chokladen i vattenbad. Rör tills den är helt slät, låt den svalna något. Vispa grädden och rör ner den i chokladen. Vispa äggulorna och rör ner dem i smeten. Bred moussen över svartvinbärsmoussen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.


Dekorera tårtan med valfria bär, choklad eller blommor! Vi hade physalis, blåbär och hallon.

 

 



Av Cecilia van Toor - 13 mars 2013 18:56

Här kommer ett recept på en enkel skaldjursoppa med saffran som jag gjorde häromdagen när jag var gräsänka ;)


  


Skaldjurssoppa, 4 små eller 2 större portioner:


2 schalottenlökar

2 morötter

1 pkt saffran

2 msk tomatpuré

7 dl vatten

2 fiskbuljongtärningar

svartpeppar

ca 10 st fänkålsfrön 

1 dl vispgrädde

ca. 500 g räkor, musslor och kräftstjärtar (utan skal)


Parmesan och vitlökskräm


2 dl créme fraiche

1 dl riven parmesanost

1/2 vitlöksklyfta


Hacka löken. Skala och dela morötterna i mindre bitar, ca 1/2 cm i diameter. Fräs lök och morötter i en klick smör i en kastrull tillsammans med saffran. Klicka i tomatpurén. Häll sedan på vattnet och buljongen. Låt puttra några minuter. Mortla fänkålsfröna och lägg i. Häll i grädden och smaka av med peppar. Lägg i skaldjuren någon minut innan servering. (Lägger man i dem för tidigt blir de sega)

Blanda créme fraiche, riven parmesan och pressad vitlök. Lägg en klick av krämen på soppan vid servering.


Av Cecilia van Toor - 12 mars 2013 09:20

I helgen var vi London. Vi var endast där fredag till söndag men hann med hur mycket som helst utan att stressa. Verkligen en supertrevlig stad. Har ni inte varit där tidigare så rekommenderar jag att ni åker dit. Just nu finns det mängder med lågprisflyg och pundet är dessutom billigt! 

Här kommer lite bilder från helgen:


   

Afternoon Tea på Tate Moderns restaurang med häftig utsikt, trots regnet :)


   

Jag och pappa på Millenium Bridge


Det blev endel pubande, dock var inte pubmaten någon höjdare!


 

London Eye


Big Ben




       

Vi åt en jättegod trerätters lunch på Portrait Gallery, den restaurangen hade också en häftig utsikt! Jag åt räkor i kopp (om man kan översätta det så) Det var typ räkor i smaksatt smör; faktiskt riktigt gott! Till varmrätt åt vi kyckling fylld med spenat och kastanjer. Till efterrätt blev det chokladfondant :)  





       

Söndagen spenderade vi på Camden Market, riktigt trevligt! Kolla skorna på bilden ovan, varje sko är som ett konstverk! Ett par fick följa med hem :)


     

Vi avslutade Camden Market och Londonvistelsen med ett besök på Hache Burger (i Camden). Riktigt goda hamburgare, utsedd till Londons bästa. De hade även Pulled Pork, vilket Krille tog (bilden ovan).

Av Cecilia van Toor - 8 mars 2013 08:03

Vi provade att laga LCHF-fläskpannkaka igår. Det blev faktiskt gott, lite torrare än en vanlig pannkaka.


 


Till 4p:


8 st ekologiska ägg

3 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötsmjöl

1,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

3 pkt bacon


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop alla ingredienser utom bacon till en smet. Skär baconet i bitar och stek i en stekpanna.  Lägg sedan baconet i en smörad ugnsform och häll pannkakssmeten över. Ställ in i ugnen tills fin färg, ca 30-45 minuter. Servera med lingonsylt.


Nu ska vi åka till flygplatsen och bege oss på en miniweekend till London! Trevlig helg!! 


Av Cecilia van Toor - 6 mars 2013 09:11

Min mamma kom med dessa goda kakor häromdagen. De är inga söta kakor, utan salta som passar till t.ex öl. Risken att servera dem som tilltugg innan en middag är att man blir mätt eftersom de är såååå goda!

 


Receptet kommer från Gomorron Sverige


300 g vetemjöl

200 g smör

50 g socker

20 g salt

160 g riven parmesan

80 g stekt bacon

20 g äggula


Blanda samtliga ingredienser till en deg och rulla ihop till en korv i plastfilm. Kyl och skär sen i skivor. Lägg på bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 150 grader till de får lite färg. Ta ut och låt svalna.

Av Cecilia van Toor - 5 mars 2013 09:15

Jag lagade Pulled Pork igår och såååå gott det blev!!! Ni måste testa detta om ni inte gjort det tidigare. Det är nog bland det godaste jag ätit i år! Kött som är så mört att det faller i bitar med en sötstark smak av barbequesåsen som den tillagats i, kan inte bli mycket bättre :)

Dock tar det en hel dag innan det är färdigt men det kräver bara en liten stund i köket. Sen kan man göra något annat medan den sköter sig själv i ugnen!



Pulled Pork, ca 8p.


ca. 1, 5 kg karré (jag tog med ben men det går nog lika bra utan!)

2 gula lökar

10 vitlöksklyftor

flingsalt

svartpeppar

7 dl rökig barbequesås (se recept längst ner i inlägget)


Sätt ugnen på 125 grader. Klappa in köttet rikligt med salt och peppar. Skala lök och vitlök, samt klyfta löken, lägg runt köttet i en gjutjärnsgryta. Häll över barbequesåsen och ställ in i ugnen med lock i ca. 7 h. Ta sedan ut köttet och dra isär det med en gaffel (därav namnet pulled pork). Ta bort eventuella ben. Blanda köttet med en del av såsen och löken den kokats i.

Servera det som tacos, eller i bröd med coleslaw, eller hur du vill :)




Rökig barbequesås

Till ca. 1 L sås:


2 x 500 g passerade tomater

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 röd chili (jag tog en stor)

3 dl farinsocker

1 dl mörk sirap

3/4 dl vitvinsvinäger

1 msk liquid smoke (finns i välsorterade matbutiker)

1 tsk hot sauce

1 tsk paprikapulver

salt och peppar

1 msk smör till stekning


Börja med att att hacka vitlök, lök och chili. Fräs allt i en kastrull, var försiktig så att de inte bränns! Häll i resten av ingredienserna och låt allt puttra på medelvärme i ca 30-45 minuter. Puttra längre om du vill ha en tjockare/segare sås

Eftersom man inte anväder all sås till Pulled Porken kan man servera den till köttet sen, eller varför inte spara i kylen och använda till hamburgare, grillat eller vad som helst!







Av Cecilia van Toor - 4 mars 2013 11:47

Vad brukar ni hitta på om ni har en ledig dag utan måsten? Min absoluta avkoppling är att laga mat och måla. Så nu står en Pulled Pork i ugnen och väntar på att bli äten ikväll, samtidigt som jag kladdar lite på en canvas :)

Har ni lagat Pulled Pork tidigare? Inte jag, så det här blir första gången. Jag delar med mig av receptet först när jag smakat på det ;) Men jag ska dela med mig av en gudomlig barbequesås som jag precis lagat (pulled porken ligger i såsen nu). Perfekt att ha till grillat, hamburgare eller ribs! 


 


Till ca. 1 L sås:


2 x 500 g passerade tomater

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 röd chili (jag tog en stor)

3 dl farinsocker

1 dl mörk sirap

3/4 dl vitvinsvinäger

1 msk liquid smoke (finns i välsorterade matbutiker)

1 tsk hot sauce

1 tsk paprikapulver

salt och peppar

1 msk smör till stekning


Börja med att att hacka vitlök, lök och chili. Fräs allt i en kastrull, var försiktig så att de inte bränns! Häll i resten av ingredienserna och låt allt puttra på medelvärme i ca 30-45 minuter. Puttra längre om du vill ha en tjockare/segare sås.





Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skapa flashcards