Senaste inläggen

Av Cecilia van Toor - 28 oktober 2012 19:11

Nu är vi hemkomna från New York. Vilken fantastiskt stad! Jag hade gärna kunnat bosätta mig där en tid. Det som förvånade mig mest var att Manhattan inte var så stort, det tog inte så läng tid att ta sig från norr till söder. Vi kände oss aldrig otrygga, trots att det bor så mycket folk där.

Vi har varit borta i ca 6 dagar och jag tänkte dela med mig av allt vi har hittat på och lite tips. Vi har faktiskt nästan inte shoppat någonting, så "guiden" innehåller inte så mycket shoppingtips. Vi har bara ätit gått, strosat runt och kollat på sevärdheter.


  

New Yorks skyline från Brooklyn


Flyg:

Vi började att boka flyg, 2-3 månader innan vi åkte. Det blev SAS direktflyg från Kastrup till Newark (New Jersey, ca 24 km från Manhattan). Vi betalade ca. 6000 per person för biljetterna. Det var verkligen värt priset att boka direktflyg! Flyget tog 8,5 h dit och 7,5 h hem. Alla på planet hade sin egen TVskärm med filmer, serier och spel, dock dåligt ljud men ändå bättre än de gemensamma som brukar finnas. Dricka(inkl. alkohol) ingick till maten, men allt utöver fick man betala själv.

Från flygplatsen till hotellet åkte vi taxi, det kostade ca. 65 dollar (utan dricks som ska va ca. 10 %). Det var skönt att komma hela vägen till hotellet, dock kostar nog tåg/buss betydligt mindre.



Hotell:

Vi bokade hotell via hotels.com. Det blev The Belvedere. Vi betalade ca. 13 000 för 6 nätter. Hotellen på Manhattan är dyra. Räkna med ca. 2 000 per natt(för ett dubbelrum) om ni inte vill dela badrum med andra. The Belvedere var verkligen inget lyxhotell, men helt ok. Läget var bra nära Times Square och många tunnelbanestationer.

  

Utsikten från hotellfönstret


Dag(eller kväll) ett:

Vi landade med flyget på eftermiddagen. Vi gjorde inte så mycket första kvällen mer än att kolla lite runt Times Square och Central Park. Tidsskillnaden är -6 h, så vi försökte hålla oss vakna så länge som möjligt.  

Jag i Central Park.   

Första(och enda!) hamburgaren, på en restaurang som hette Maison vid Times Square, inget upphetsande men god hamburgare..

     

Times Square by night. Helt galet ställe, som det räcker med att se en gång. Vi gick dock förbi där varje dag eftersom vi bodde i närheten.


Dag två(söndag):

Vi vaknade tidigt pga tidskillnaden. Vi började med frukost på en diner, vilket vi gjorde varje dag. Vi provade nya diners varje gång, de finns lite överallt.

  

Pannkakor med lönnsirap!


De flesta diners är öppna i stort sett dygnet runt och serverar allt ifrån pannkakor till hamburgare till ett billigt pris.

Eftersom det var söndag passade vi på att åka till Harlem och titta på gospel. Vi är inte religösa men har hört av många att det skulle vara häftigt! Det var en upplevelse! Rekommenderar det verkligen. Det enda dryga var att gudstjänsten varade i tre timmar och man fick inte gå mitt i. Tyvärr fick man inte fota något där, men alla var jättefint klädda. Damerna hade fina hattar och karlarna kostym. Kyrkan vi gick till var relativt liten och det var inte så mycket turister där, så vi behövde inte köa. Den heter New Mount Zion Babtist Church och ligger på 140:e gatan, 171 west. De har söndagsgudstjänst både 7:30 och 10:30. Tänk på att klä er hyfsat snyggt.  

Efter kyrkan gick vi till Marcus Samuelssons restaurang Red Rooster, vid 125:e gatan och Lenox Avenue .

    

Där var smockat med folk men vi fick bord inom 10 minuter. Vi satt utomhus eftersom det var strålande sol! Något som var extra roligt var att självaste Marcus kom in på resaturangen, han hälsade oss välkomna och tog i hand! Starstruck ;)

  

Marcus


  


Till förrätt tog vi Cornbread som de är kända för. De va riktigt gott! Smakade typ som sockerkaka. 

     

Jag åt lammgryta på bröd med stekt ägg och keso och Krille åt kyckling som var riktigt god och supermör!


Efter Harlem så tog vi tunnelbanan till South Ferry. Därifrån tog vi Staten Island-färjan som är gratis och går förbi Frihetsgudinnan. Färjan tar ca 25 minuter(enkel väg). 

  

  

Såhär nära kom man.


Efter färjeturen gick vi förbi Pier 17, som har massa affärer och restauranger.

     


Sen gick vi över Brooklyn Bridge i solnedgången.

  

Brooklyn Bridge

  

Brooklyn

     


I Brooklyn gick vi till River Café, som ligger precis under bron (blir dock en lång promenad!). Där inne tog vi en Cosmo och tittade ut över NY skyline. Restaurangen var supermysig och utsikten storslagen!

     


Sen tog vi tunnelbanan hem igen. Vi köpte ett 7-dagars tunnelbanekort för 29 dollar, vilket vi utnyttjade mycket! Vi försökte gå mycket också men man blir rätt trött efter ett tag!




Av Cecilia van Toor - 19 oktober 2012 20:40

Hej alla helgfirare!

Imorgon drar vi till NEW YORK!!! Så nu är vi i full gång och packar här hemma. Ska bli sååå spännade. Jag kommer antagligen inte ta med mig datorn, så om ni vill följa med på resan så kan ni följa mig på Instagram; ceciliavt heter jag där. Jag ska försöka lägga upp all mat jag äter plus lite annat!

Ikväll svängde jag ihop kycklingscnitzel, rotsaksgratäng och lite trattisar. Kycklingschnitzel brukar jag vanligtvis göra med sås, potatis och gelé, men den här kombinationen var också supergod!


 


Kycklingschnitzel för 2p:


2 putsade kycklingfiléer

1 ägg

1 dl riven smakrik ost (t.ex. parmesan eller västerbotten)

1/2 dl ströbröd

salt och peppar

smör att steka i


Lägg kycklingfilén i plastfolie och banka platt med undersidan av en stekpanna, så det ser ut såhär:

 


Salta och peppra. Doppa filén i uppvispat ägg. Blanda riven ost, ströbröd, salt och peppar. Lägg filén i ostblandning så att det fastnar runt om. Stek sen i rikligt med smör i en het stekpanna:

 


I rotsaksgratängen hade jag lite roliga morötter:

   


Gratäng för 2p:


3 morötter

1 palsternacka

4 potatisar

2,5 dl vispgrädde

salt och peppar


Sätt ugnen på 200 grader. Riv alla rotsaker, blanda med salt och peppar. Lägg i en liten ugnsäker form och häll på grädde. Ta ut gratängen när rotskerna är mjuka, tar ca. 40-50 minuter. 


Nu äter vi lösgodis i efterrätt och drömmer oss bort :)

 

Den fina pajformen kommer från Gerbera.

Av Cecilia van Toor - 18 oktober 2012 18:20

När jag hälsade på min bror förra helgen så bjöd de på grillad fläskytterfilé på spett med bönragu och getostkräm. Det var supergott! Bönragun kan man ju ha som lite nyttigare tillbehör till olika sorters kött. (Receptet är inspirerat av recept.nu)

 


Bönragu

2 burkar/paket valfria bönor (t.ex. kidneybönor, vita stora bönor och svarta bönor)

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 röda paprikor

1 dl vitt vin

2 dl tomatjuice

2 kycklingbuljongtärningar

3 chorizokorvar (t.ex. scan)

salt och malen svartpeppar

olivolja


Hacka lök, vitlök och paprika. Fräs mjukt i olivolja i en stor kastrull/gryta. Tillsätt vin, juice och buljong. Låt koka några minuter. Mixa slätt och sila av (tillbaka i kastrullen) så mycket som möjligt. Låt koka ner till hälften. Stek korven i skivor och tillsätt den och bönorna till ragun. Koka upp och smaka av med salt och peppar.



Getostkräm

200 g getost

3 dl creme fraiche

1/2 dl mjölk

ca 1 msk honung

salt och peppar


Ta bort kanterna på osten. Mixa ihop ost, creme fraiche och mjölk till en kräm. Smaksätt med salt, peppar och honung.



Fläskytterfilén kan delas i smala, långa bitar som sedan marineras i valfri marinad (är man lat kan man köpa färdig) så länge som möjligt. De kan sedan träs på spett och grillas. 



Av Cecilia van Toor - 16 oktober 2012 22:25

Jag är på kurs i Stockholm och igår kväll var jag med några kollegor på restaurang Koh Phangan på söder. Jag misstänker att många har varit där tidigare?? Det var iaf första gången för mig. Det var riktigt mysigt där, precis som i Thailand med bambuväggar och lampor i olika färger. Maten var dessutom jättegod! Vi delade på fyra olika rätter. Här kommer lite bilder:


 

Maten

 

Toaletten

 

Gång i restaurangen


Har ni aldrig varit i Thailand, kan ni få en försmak här!

Av Cecilia van Toor - 13 oktober 2012 09:29

Igår lagade vi köttfärsbiffar smaksatta med västerbottenost och till det gjorde vi trattkantarellsås och wokad broccoli. Svampsåsen var så god att man skulle kunna dricka den!



Västerbottenbiffar:


500 g blandfärs

1 msk ströbröd

3 msk mjölk

1 ägg

1 hackad gul lök

hackad färsk basilika, persilja och timjan

2 msk kalvfond

lite flingsalt

nymalen svartpeppar

1 dl riven västerbottenost


Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt det stå några minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ordentligt. Ett tips är att lukta på "smeten", om den luktar gott av kryddor är den tillräkligt kryddad och om den inte luktar något, tillsätt lite till. Forma till lagom stora biffar och stek i en stor klick smör. Spara stekskyn till såsen!


Trattkantarellsås

ca. 150 g trattkantareller

1/4 av en gul lök

3 dl vispgrädde

1 msk kalvfond

flingsalt och svartpeppar

Steksky från biffarna


Stek löken i smör och tillsätt svampen, stek några minuter. Tillsätt salt och peppar, grädde och kalvfond. Låt puttra en stund. Häll såsen i stekpannan som biffarna stektes i för att få extra smak från stekskyn. Låt såsen koka upp.


Servera wokad broccoli och sallad till. 


Av Cecilia van Toor - 11 oktober 2012 14:14

 


Förra måndagen var vi på teprovning. En av Krilles arbetskollegors kompis ska börja hålla i teprovningar och ville prova på oss. Vi fick prova teer som man aldrig smakat tidigare, inget earl grey eller hallonte här inte! Vi fick bl.a prova ett vitt te, två oolong och ett japanskt te som hette Fukamushi Sencha som smakade umami (och räkskal! tyckte jag) Väldigt speciellt! Här kommer lite bilder från kvällen(tyvärr glömde jag kameran och fick fota med iPhonen):


           


Kvällen var jättetrevlig och vi fick lära oss massor. Rekommenderar verkligen att ni går på teprovning om ni får chansen, och det känns extra mysigt nu i höstmörkret :)

Killen som höll i det heter Daniel Henriksson och har mailadress: tn05dh5@student.lth.se.


Av Cecilia van Toor - 10 oktober 2012 18:04

Förlåt om jag inte har bloggat på ett tag men vi har varit på besök i Stockholm och jag har tyvärr varit sjuk:( Men nu är jag tillbaka :) Ikväll har vi lagat helstekt blomkål i ugn och sååå gott det var!! Särskilt med en klick smör och flingsalt. Till blomkålen åt vi falukorv men man kan ju ha den till vad som helst. Jag fick faktiskt inspirationen från Kockarnas Kamp, dock åt inte de falukorv till ;) Följer ni det programmet?


   


Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att hetta upp en stekpanna. Släng i en msk smör och stek sedan blomkålshuvudet runt om (man kan luta den mot kanterna på stekpannan för att få färg på sidorna). När den fått rejält med färg, stoppa in den i ugnen i ca. 30 minuter. Servera med smör och flingsalt. 

Av Cecilia van Toor - 3 oktober 2012 16:52

Hur gott är det inte med inlagda päron?!! Krilles mamma Ingrid brukar göra just ingefärspäron och det är alla förtjusta i! Så gott att äta med vaniljglass. Så jag passade på att plocka päron hos mina föräldrar när jag var där ihelgen.


 


För en burk:


8 päron (mina var inte jättestora)

1 citron

en bit färsk ingefära (ca 4x2 cm)

4 dl socker

4 dl vatten


Koka upp vatten. Skala och dela ingefäran i bitar. Tillsätt ingefäran samt saften från citronen och sockret i det kokande vattnet. Låt sjuda/småkoka i ca. 20 minuter. Skala under tiden päronen, ta bort kärnhuset och dela i tunna klyftor. Tillsätt päronen och låt sjuda ca. 10 minuter till. Låt det svalna något och häll upp på en ren burk och slut locket genast. Förvara i kylskåp.


   

Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skapa flashcards