Alla inlägg under mars 2013

Av Cecilia van Toor - 8 mars 2013 08:03

Vi provade att laga LCHF-fläskpannkaka igår. Det blev faktiskt gott, lite torrare än en vanlig pannkaka.


 


Till 4p:


8 st ekologiska ägg

3 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötsmjöl

1,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

3 pkt bacon


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop alla ingredienser utom bacon till en smet. Skär baconet i bitar och stek i en stekpanna.  Lägg sedan baconet i en smörad ugnsform och häll pannkakssmeten över. Ställ in i ugnen tills fin färg, ca 30-45 minuter. Servera med lingonsylt.


Nu ska vi åka till flygplatsen och bege oss på en miniweekend till London! Trevlig helg!! 


Av Cecilia van Toor - 6 mars 2013 09:11

Min mamma kom med dessa goda kakor häromdagen. De är inga söta kakor, utan salta som passar till t.ex öl. Risken att servera dem som tilltugg innan en middag är att man blir mätt eftersom de är såååå goda!

 


Receptet kommer från Gomorron Sverige


300 g vetemjöl

200 g smör

50 g socker

20 g salt

160 g riven parmesan

80 g stekt bacon

20 g äggula


Blanda samtliga ingredienser till en deg och rulla ihop till en korv i plastfilm. Kyl och skär sen i skivor. Lägg på bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 150 grader till de får lite färg. Ta ut och låt svalna.

Av Cecilia van Toor - 5 mars 2013 09:15

Jag lagade Pulled Pork igår och såååå gott det blev!!! Ni måste testa detta om ni inte gjort det tidigare. Det är nog bland det godaste jag ätit i år! Kött som är så mört att det faller i bitar med en sötstark smak av barbequesåsen som den tillagats i, kan inte bli mycket bättre :)

Dock tar det en hel dag innan det är färdigt men det kräver bara en liten stund i köket. Sen kan man göra något annat medan den sköter sig själv i ugnen!



Pulled Pork, ca 8p.


ca. 1, 5 kg karré (jag tog med ben men det går nog lika bra utan!)

2 gula lökar

10 vitlöksklyftor

flingsalt

svartpeppar

7 dl rökig barbequesås (se recept längst ner i inlägget)


Sätt ugnen på 125 grader. Klappa in köttet rikligt med salt och peppar. Skala lök och vitlök, samt klyfta löken, lägg runt köttet i en gjutjärnsgryta. Häll över barbequesåsen och ställ in i ugnen med lock i ca. 7 h. Ta sedan ut köttet och dra isär det med en gaffel (därav namnet pulled pork). Ta bort eventuella ben. Blanda köttet med en del av såsen och löken den kokats i.

Servera det som tacos, eller i bröd med coleslaw, eller hur du vill :)




Rökig barbequesås

Till ca. 1 L sås:


2 x 500 g passerade tomater

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 röd chili (jag tog en stor)

3 dl farinsocker

1 dl mörk sirap

3/4 dl vitvinsvinäger

1 msk liquid smoke (finns i välsorterade matbutiker)

1 tsk hot sauce

1 tsk paprikapulver

salt och peppar

1 msk smör till stekning


Börja med att att hacka vitlök, lök och chili. Fräs allt i en kastrull, var försiktig så att de inte bränns! Häll i resten av ingredienserna och låt allt puttra på medelvärme i ca 30-45 minuter. Puttra längre om du vill ha en tjockare/segare sås

Eftersom man inte anväder all sås till Pulled Porken kan man servera den till köttet sen, eller varför inte spara i kylen och använda till hamburgare, grillat eller vad som helst!







Av Cecilia van Toor - 4 mars 2013 11:47

Vad brukar ni hitta på om ni har en ledig dag utan måsten? Min absoluta avkoppling är att laga mat och måla. Så nu står en Pulled Pork i ugnen och väntar på att bli äten ikväll, samtidigt som jag kladdar lite på en canvas :)

Har ni lagat Pulled Pork tidigare? Inte jag, så det här blir första gången. Jag delar med mig av receptet först när jag smakat på det ;) Men jag ska dela med mig av en gudomlig barbequesås som jag precis lagat (pulled porken ligger i såsen nu). Perfekt att ha till grillat, hamburgare eller ribs! 


 


Till ca. 1 L sås:


2 x 500 g passerade tomater

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 röd chili (jag tog en stor)

3 dl farinsocker

1 dl mörk sirap

3/4 dl vitvinsvinäger

1 msk liquid smoke (finns i välsorterade matbutiker)

1 tsk hot sauce

1 tsk paprikapulver

salt och peppar

1 msk smör till stekning


Börja med att att hacka vitlök, lök och chili. Fräs allt i en kastrull, var försiktig så att de inte bränns! Häll i resten av ingredienserna och låt allt puttra på medelvärme i ca 30-45 minuter. Puttra längre om du vill ha en tjockare/segare sås.





Av Cecilia van Toor - 3 mars 2013 08:30

Hoppas ni har haft en bra helg! Snart är det ny vecka och ny vardagsmat som ska lagas, så här kommer ett tips på en enkel fisksoppa att prova i veckan. Till och med min sambo som inte är så förtjust i fisk tyckte att den var god!


   


Till 4p:


400 g tinad torsk (eller annan vit fisk)

1 stor purjolök

2 morötter

1 röd paprika

ca. 150 g champinjoner

2 fiskbuljongtärningar

6-7 dl vatten

2,5 dl créme fraiche

1/2 dl hackad dill

cayennepeppar

1-2 tsk sambal oelek

salt och peppar


Hacka grönsakerna i mindre bitar och fräs i smör i en kastrull. Tillsätt sedan vatten och buljong. Låt koka ca 5 minuter. Vrid ner värmen något. Lägg i créme fraichen och krydda med cayenne, sambal, salt och peppar efter smak. Dela fisken i bitar och lägg i soppan precis innan servering, låt sjuda till fisken är färdig. 


Broccolin ni ser på bilden kokade jag och hade till, men det går lika bra utan.


Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skapa flashcards