Direktlänk till inlägg 29 december 2012

Annandagskalkon med stuffing

Av Cecilia van Toor - 29 december 2012 16:39

Min mamma brukar göra kalkon på annandagen och det är bland det bästa jag vet! Nu är det ju lite sent att äta kalkonen just på annandagen men varför inte på nyårsafton?!


   


ca 4 kg kalkon

1 kalkonlever (brukar följa med kalkonen)

5 skivor formfranska

2 gula lökar 

timjan

oregano

100 g osaltade cashewnötter 

1 vitlöksklyfta

ca 6 dl buljong (6 dl vatten kokat med 2 hönsbuljongtärningar) 

2 msk cognac (eller sherry)

1 dl hackad persilja

1 citron

salt och peppar

smör

steksnöre

sås:

2-3 dl vispgrädde

2 msk cognac

1 msk arrowrot

1 msk svartvinbärsgelé

äpplen:

ett äpple per person

1,5 dl socker

1 lite vatten

en skvätt cognac

lite pressad citron

tillbehör:

svartvinbärsgelé

brysselkål

haricot verts



Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluftsugn eftersom den ska tillagas långsamt).

Stuffing:

Hacka löken fint och stek i en stor klick smör. Hacka levern och stek med löken. Dela brödet i små bitar och hacka nötterna och lägg i stekpannan. Häll på lite buljong (ca. 1/2 - 1 dl). Krydda med timjan, oregano, salt och peppar. Blanda i hackad persilja och en pressad vitlöksklyfta. Blanda även i cognac. Det ska se ut ungefär såhär:

 


Kalkonen:

Smörj sen kalkonen med en halv citron och salta och peppra. Fyll kalkonens buk med stuffingen och knyt ihop benen med steksnöre. Smält en stor klick smör i en djup plåt i ugnen. Lägg sedan kalkonen med bröstet uppåt i ugnen i den djupa plåten. Pensla kalkonen med smöret efter 20 minuter. Lägg sedan på folie och häll i en del av buljongen. Häll i buljong eftersom så att kalkonen inte blir torr. Den ska stå inne ca. 2,5 timmar (ca. 40 minuter per kilo)

 


Såsen:

Ta 6 dl steksky + ev. lite överbliven buljong och häll i en kastrull med ca 2-3 dl vispgrädde, cognac och svartvinbärsgelé. Blanda ut arrowrot med lite grädde och tillsätt såsen.


Äpplen:

Koka upp vatten, socker, citron och cognac. Skala och dela äpplena och ta ut kärnhuset. Koka ca 10 minuter, de får inte bli för mjuka. Lägg ev en klick gelé i vid servering.

 


Koka även potatis, brysselkål och hericot verts och servera till.

 
ANNONS
 
Kicki Norman

Kicki Norman

8 januari 2013 12:37

Hej!
Undrar hur jag kommer i kontakt med dig, jag hittar ingen mailadress! Maila mig gärna på info at kickinorman punkt com
:)

http://www.mosterullas.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia van Toor - 14 oktober 2013 11:17

Hej mina underbara matvänner! Nu har jag flyttat till en ny sida och jag hoppas verkligen att ni följer mig dit: matdelikat.se, klicka på länken för att komma till min sida.    Många kramar Cecilia ...

Av Cecilia van Toor - 8 oktober 2013 19:52

Nu när vi går mot kallare tider så passar det ju utmärkt med en värmande soppa. Pumpor finns det ju fullt av ute i butikerna nu, så jag provade att laga soppa på det. Det blev en mumsig soppa som passar både som varmrätt ihop med ett gott bröd eller ...

Av Cecilia van Toor - 7 oktober 2013 09:30

God morgon fina! Jag lovade ju igår att dela med mig av maten vi åt igår. Det blev verkligen supergott! Äppelchutneyn kan man ju äta ihop med vad som helst och det blir mycket av den som man kan spara i kylen.      Man behöver inte så mycket c...

Av Cecilia van Toor - 6 oktober 2013 19:43

Idag har vi varit på en liten söndagsutflykt i Häckeberga. Vi slog oss fräckt ner i Häckebergas slotts trädgård och fikade medhavd picknick och lapade sol :) Sen gick vi längs en stig en bit runt sjön. Supermysigt! Här kommer lite biler:     H...

Av Cecilia van Toor - 6 oktober 2013 10:47

God morgon!   Morgonens frukost: hårdbröd (knäckemacka), kaffe och ägg. Vad säger ni? Hårdbröd eller knäckemacka? Här i Skåne brukar jag inte bli förstådd om jag säger hårdbröd...   Idag är jag pigg och ser fram emot en dag med träning, utfl...

Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ matdelikat med Blogkeen
Följ matdelikat med Bloglovin'

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se