Direktlänk till inlägg 14 september 2012

Vetesurdegsbröd

Av Cecilia van Toor - 14 september 2012 19:05

Okej, nu ska jag försöka baka ett surdegsbröd! Hoppas det går vägen. Jag tog ut min surdeg för någon timme sedan och matade på med ytterligare 60 g vetemjöl men endast 25 g vatten då jag tyckte att den skiktat sig lite (vatten låg på ytan). Har läst på många ställen att man ska mata på surdegen innan användning så att den bubblar igång. Jag låter även surdegen stå framme i rumstemperatur. Jag vet dock inte om detta blir bra, men jag får återkomma imorgon med resultatet. Jag tänker nämligen göra degen ikväll och baka den imorgon bitti innan jag går till jobbet.


 


Jag utgår från ett recept av Pain de Martins, dock provar jag utan durumvete som originalreceptet hade.


Kväll dag 1:

100 g vetesurdegsgrund

400 g vatten

5 g färsk jäst

480 g vetemjöl special

6 g (1 tsk) salt


Lös jästen i lite av vattnet. Tillsätt restan av ingredienserna och rör runt med träslev. Degen ska vara lös. Plasta in bunken och ställ i kylen över natten.


Morgon dag 2:

Häll ut degen på mjölat bakbord och vik ihop till ett paket. Eftersom degen är kladdig kan en degskrapa vara till hjälp. Vik ihop degen från alla håll (uppifrån, nerifrån och från sidorna) Vik ytterligare om degen känns väldigt lös. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en i botten. Låt degen jäsa medan ugnen värms(ca. 30 min.) Dela av bullar av degen och lägg på bakplåtspapper och glid in i ugnen på den varma plåten. Släng in några isbitar på den undre plåten för bättre skorpa. Bröden är klara efter ca 15 minuter, de ska ha ordentligt med färg.


 
 
Ingen bild

Ole

14 september 2012 20:36

Så spännande! Receptet känns bra i proportionerna ;) lycka te cc!!

 
Ingen bild

Mathias

13 oktober 2012 16:56

Uhm, surdegsbröd med jäst i är inget surdegsbröd... Jag vet, det är Pain de Martin's fel. Han är en surdegsskojare, tyvärr köpte jag hans bok...

Cecilia van Toor

13 oktober 2012 20:53

Jag ville helst baka utan jäst men tyvärr var det här receptet det enda jag har hunnit med. Man måste ju vara ledig ett par dagar i streck för att baka ett ordentligt surdegsbröd, haha! Ska prova med en ny omgång nästa gång jag är långledig :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia van Toor - 14 oktober 2013 11:17

Hej mina underbara matvänner! Nu har jag flyttat till en ny sida och jag hoppas verkligen att ni följer mig dit: matdelikat.se, klicka på länken för att komma till min sida.    Många kramar Cecilia ...

Av Cecilia van Toor - 8 oktober 2013 19:52

Nu när vi går mot kallare tider så passar det ju utmärkt med en värmande soppa. Pumpor finns det ju fullt av ute i butikerna nu, så jag provade att laga soppa på det. Det blev en mumsig soppa som passar både som varmrätt ihop med ett gott bröd eller ...

Av Cecilia van Toor - 7 oktober 2013 09:30

God morgon fina! Jag lovade ju igår att dela med mig av maten vi åt igår. Det blev verkligen supergott! Äppelchutneyn kan man ju äta ihop med vad som helst och det blir mycket av den som man kan spara i kylen.      Man behöver inte så mycket c...

Av Cecilia van Toor - 6 oktober 2013 19:43

Idag har vi varit på en liten söndagsutflykt i Häckeberga. Vi slog oss fräckt ner i Häckebergas slotts trädgård och fikade medhavd picknick och lapade sol :) Sen gick vi längs en stig en bit runt sjön. Supermysigt! Här kommer lite biler:     H...

Av Cecilia van Toor - 6 oktober 2013 10:47

God morgon!   Morgonens frukost: hårdbröd (knäckemacka), kaffe och ägg. Vad säger ni? Hårdbröd eller knäckemacka? Här i Skåne brukar jag inte bli förstådd om jag säger hårdbröd...   Idag är jag pigg och ser fram emot en dag med träning, utfl...

Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Ovido - Quiz & Flashcards