Direktlänk till inlägg 14 juli 2012
Vi är i Halmstad hos mina föräldrar över helgen. Min bror Magnus med familj är också här. Vi blir bortskämda med en massa god mat, bl.a den här goda tårtan:
Ni måste prova den! Den är himmelsk! Receptet kommer från Elle mat & vin.
ca. 10-12 bitar
2 tårtbottnar (20 cm i diameter) (en tårtbotten blir över!)
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör + lite till formen
1 dl gräddfil
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
100 g mörk choklad
2 msk kallt kaffe
Hallonmousse
6 gelatinblad
300 g frysta hallon
2 msk likör, gärna hallon (outspädd hallonsaft går också bra)
4 äggulor
3 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Vit chokladmousse
300 g vit choklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor
Garnering
bär, mamma använde physalis
ätbara blommor
ev. florsocker att pudra över
Chokladbotten:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och rör i gräddfilen. Blanda med äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner i smeten. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad och rör ner den med det kalla kaffet i smeten.
Smörj formen. Fyll i smeten. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt bottnen svalna och dela den sedan till två bottnar. Lägg tillbaka den ena botten i formen.
Hallonmousse:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Mixa hallonen med likör eller saft och passera dem genom en sil. Vispa äggulor och florsocker krämigt. Vispa 5 dl av grädden till fast konsistens.
Smält gelatinbladen på svag värme med 1 dl av grädden i en kastrull. Vänd försiktigt samman gelatinet med resten av grädden med hjälp av en slickepott. Blanda sedan med övriga ingredienser. Bred ut moussen över kakan i formen. Täck med plastfilm. Sätt i frysen i minst 4 timmar.
Vit chokladmousse:
Smält chokladen i vattenbad. Rör tills den är helt slät, låt den svalna något. Vispa grädden och rör ner den i chokladen. Vispa äggulorna och rör ner dem i smeten. Bred moussen över hallonmoussen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Ta ut tårtan en stund innan servering och dekorera med blommor och bär. Pudra över florsocker.
(Fyll överbliven mousse i små portionsfomar och frys in. Den överblivna tårtbottnen kan serveras till moussen, eller sparas i frysen.)
Hej mina underbara matvänner! Nu har jag flyttat till en ny sida och jag hoppas verkligen att ni följer mig dit: matdelikat.se, klicka på länken för att komma till min sida. Många kramar Cecilia ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 |
4 | 5 |
6 |
7 | 8 |
|||
9 | 10 | 11 | 12 |
13 |
14 | 15 |
|||
16 | 17 |
18 | 19 | 20 |
21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 |
31 | ||||||||
|