Alla inlägg under april 2012

Av Cecilia van Toor - 3 april 2012 10:08

Igår bakade jag världens godaste muffins! Typ kladdkakemuffins med chokladkolafyllning. De är väldigt mäktiga men ack så goda:) Har fått liknande muffins av en kompis för något/några år sedan och de har varit mina favoriter sen dess.



ca. 12-13 st

2 ägg

3 dl socker

1,5 tsk vaniljsocker

1 krm salt

4 msk kakao

1,5 dl vetemjöl

100 g smör


Sätt ugnen på 160 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret. Blanda i vaniljsocker, vetemjöl, salt och kakao tillsammans med det vispade ägget och sockret. Tillsätt slutligen smöret. Häll smeten i lagom stora muffinsformar och ställ in i ugnen ca. 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

 


Glasyr

100 g smör

4 msk socker

2 tsk vetemjöl

4 tsk kakao

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk


Häll alla ingredienser i en kastrull. Låt det koka tills det tjocknar. Låt det svalna.


När kakorna tas ur ugnen så sjunker de i mitten. Häll den svala glasyrsmeten i kakorna. Ställ dem sedan på en bricka i frysen. Ta fram precis innan servering. Lägg en klick vispad grädde och en påskkyckling eller påskägg på som garnering. De ska ätas kalla! 


Jag använde ett kakaopulver som är fairtrademärkt. Märker stor skillnad när jag bakar med detta. Jag köpte det i Italien i somras, men finns säkert något liknande här.

 

ANNONS
Av Cecilia van Toor - 2 april 2012 16:03

Vilket aprilväder det varit idag, snö på morgonen och strålande sol på eftermiddagen! Vad passar inte bättre än en värmande gryta i aprilkylan. 


Jag i matlagartagen

Boeufen :)


ca. 1 kg högrev

smör

salt och peppar

2 vitlöksklyftor

3 msk vetemjöl

1 flaska rödvin

1,5 msk köttbuljongpulver

1 tsk torkad timjan

2 lagerblad

1 msk tomatpuré

2 morötter

200 g rimmat fläsk (jag använde stekfläsk)

1 paket steklök (ca. 20 st.)

200 g champinjoner

Färsk pesilja och timjan


Putsa köttet och skär i bitar. Bryn köttbitarna i smör i en gryta. Salta och peppra. Pressa i vitlök. Pudra över vetemjöl och rör om. Häll i vin samt buljong. Tillsätt torkad timjan, lagerblad och tomatpuré. Sjud under lock ca. 1,5 timme. Skär fläsket i småbitar och skala löken. Stek fläsk knaprigt med svamp och lök. Rör ner det i grytan och låt sjuda ytterligare ca. 20 minuter. Strö över hackad persilja samt timjan. Servera med potatismos.


Jag frågade på systemet vad de rekommenderade för vin att ha i och till grytan. Egentligen ska man väl ha bourguignonvin i grytan men de rekommenderade dessa två:

Den till höger att ha i grytan(Palazzo Mio rosso, nr. 2009, 49 kr) och den till vänster att dricka till(Cotes-Du-Rhone Reserve, nr.6018, 69 kr). De var riktigt billiga, brukar annars aldrig köpa vin under 70-80 kr. Ska ju äta grytan ikväll så jag har inte hunnit smaka på Cotes-Du-Rhonen än, får återkomma med recension.  




ANNONS
Av Cecilia van Toor - 2 april 2012 10:19

God morgon! Finns det något bättre än att äta frukost i lugn och ro en ledig dag? Jag älskar frukost! Idag gjorde jag smoothie med hallon och banan.




1p

2,5 dl vaniljyoghurt

1 dl hallon

1 halv banan


Mixa allt i en blender och drick direkt.


En annan god smoothie är med hallon och basilika! En lite annorlunda smakkombination. Ta istället lite mer hallon och några blad färsk basilika och mixa med yoghurten. Yum Yum! 


Av Cecilia van Toor - 1 april 2012 22:27

Hoppas ni haft en bra helg! Jag var ju som jag skrivit tidigare på tjejmiddag i fredags. Jag stod för varmrätten, vilket är en gammal favorit som jag inte ätit på hur många år som helst! Louise hade gjort en jättegod GI-efterrätt som jag får fråga receptet på senare. Varmrätten var dock så långt ifrån GI man kan komma :)


4p

minst 500 g oskalade räkor

1,5 msk vetemjöl

2 dl mjölk

2,5 dl mellangrädde

2 msk hummerfond

1-2 vitlöksklyftor

1 msk pressad citronsaft

salt och peppar


pasta 

sockerärtor


Vispa ner mjölet i mjölken i en kastrull, tilsätt mjölk, grädde, hummerfond och vitlök. Småputtra 3-5minuter. Smaksätt med citron, salt och peppar. Lägg i de skalade räkorna precis innan servering Servera med pasta och kokta sockerärtor.




Vinet på bilden är supergott: LETH, torrt,fruktigt vitt vin från Österrike (nr. 4200 på systembolaget. 77kr).

Louise goda efterrätt            

Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15
16 17 18 19
20
21 22
23 24 25 26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ matdelikat med Blogkeen
Följ matdelikat med Bloglovin'

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se