Alla inlägg under mars 2012

Av Cecilia van Toor - 24 mars 2012 19:49

Jag och sambon spenderar helgen i Halmstad hos mina föräldrar. Här bjuds man på god mat och dryck så det står härliga till! Igår fick vi hängmörad entrecote som de köpt på Mostorps gård, vilken skillnad det är på kött och kött! Det är väl inte så konstigt att kossor som fått leva i rofylld miljö och äta ekologiskt foder smakar bättre än sönderstressade "fabrikskossor". Till entrecoten fick vi mammas goda rödvinssås och rostade rotsaker.



Recept på rödvinssås:

ca 3/4 dl finhackad schalottenlök eller gullök

ca 1,5 tsk torkad timjan

1 köttbuljongtärning (eller fond)

Stor nypa hackad persilja

1 lagerblad

ca 3 dl gott vin

smör

mjöl

peppar


Låt den finhackade löken bli mjuk med smör i en kastrull. Lägg i timjan samt buljongtärningen (jag använder ofta buljongpulver). Tillsätt sedan persilja och lagerblad. Häll på vinet och låt sjuda länge. Det ska reduceras till ungefär hälften, späd ev med mer vin eller vatten om du vill ha mer sås. Innan servering blanda en klick smör med lite mjöl och lägg i såsen, låt smälta. Smaka av med lite peppar. 


Vi drack en av mina absoluta favoritviner till maten:

 

Flat roof manor, 89 kr, (nr.2018 på systembolaget) Mycket samkrikt rött vin från Sydafrika som dessutom har bra pris!

ANNONS
Av Cecilia van Toor - 23 mars 2012 07:38

Äntligen fredag! Det är så mysigt med fredag, då har man hela helgen framför sig. Tänkte tipsa om en förrätt som är en favorit här hemma, nämligen chevre chaud.




Chevreost i ca. 1 - 1,5 cm tjocka skivor

Ströbröd

Mjölk

Honung

Färska fikon

Ruccola

Pinjenötter

Crema di balsamico 


Sätt ugnen på ca. 200 grader. Doppa varje ostskiva i först mjölk, sedan ströbröd så att de blir täckta. Placera på en plåt med bakplåtspapper. Snitta upp ett fikon som ett kryss(se bild) och placera ett fikon per ostskiva. Ringla över rikligt med honung. Ställ in i ugnen i ca. 10 min. Strö tallrikar med ruccola samt pinjenötter och ringla över balsamicokrämen, Lägg sedan chevren på ruccolabädden och servera direkt! 

ANNONS
Av Cecilia van Toor - 22 mars 2012 09:31

En av de bästa sakerna med Thailand är alla frukt-shakes. En av de  godaste, tycker jag, är banana shake. Har provat göra den hemma och den blev minst lika bra som i Thailand! 



 

För ett glas:
1,5 dl is
1,5 dl mjölk
1 banan
1 stor msk kondenserad mjölk

Häll allt i en mixer och mixa till den blir slät. 

Av Cecilia van Toor - 21 mars 2012 20:25

Hej! Här kommer ett recept på en värmande soppa som samtidigt känns vårfräsch. Dessutom går det jättesnabbt att tillaga den!



 

4p

500g frysta gröna ärtor

1 gullök

7 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

ca.. 2-3 dl vispgrädde

salt och peppar


Hacka löken och fräs i en kastrull. Slå i vattnet samt buljongtärningarna. När vattnet kokar lägg i ärtorna och låt koka ca. 5 min. Mixa soppan slät och tillsätt grädde samt salt och peppar. Dekorera med morotsremsor. Morotsremsor gör du lätt med en vanlig potatisskalare :)

Av Cecilia van Toor - 20 mars 2012 20:14

Hej! Jag älskar att laga mat och baka och tänker dela med mig av recept och matupplevelser i denna blogg. Eftersom jag precis kommit hem från Thailand tänkte jag inleda med en materfarenhet därifrån. Jag fyllde år där nere och på min födelsdag beställde jag in hummer(trodde jag) och när den kom in insåg jag att den saknade klor. Efter lite research insåg jag att det måste vara languster jag ätit. Kände ingen smakskillnad jämfört med vanlig hummer. Smakade iaf jättegott!   

Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<<
Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ matdelikat med Blogkeen
Följ matdelikat med Bloglovin'

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se